Întreită sărbătoare în cadrul Parohiei Ortodoxe „Buna Vestire” din Baia Mare


În data de 9 octombrie 2016, Biserica cu hramul „Buna Vestire” din Baia Mare a fost înconjurată de o atmosferă de sărbătoare, prilejuită de trei evenimente importante pentru viața parohiei şi a enoriaşilor acesteia: împlinirea a 15 ani de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt locaş, scurgerea a 10 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Filantropice Cultural-Creştine „Martyria”, precum şi împlinirea a 10 ani de activitate cultural – educaţională, prin Revista „Buna Vestire”.

Cu acest prilej s-a săvârşit o Sfântă Liturghie Arhierească, în prezența preoților slujitori la altarul Bisericii „Buna Vestire” (Pr. Gheorghe Codrea şi Pr. Dr. Florin Codrea), a unui sobor de preoți invitați şi diaconi, în frunte cu PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Înaltul ierarh a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către colectivul revistei „Buna Vestire” şi reprezentante ale Comitetului de Femei al Parohiei "Buna Vestire", in costume populare, dar şi de către elevi ai şcolilor generale învecinate, însoțiți de cadre didactice şi enoriaşii prezenți. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Gavriş a fost hirotonit ca preot misionar.

Această zi a fost cu atât mai specială cu cât Pr. Dr. Florin Codrea a împlinit, tot cu acest prilej, 17 ani de la hirotonia sa întru preot. De asemenea, preotul Florin Codrea a primit cu această ocazie distincţia de stavrofor.

Printre invitaţii de seamă s-a numărat şi Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, care, în cuvântul său de învăţătură referitor la Evanghelia Învierii fiului văduvei din Nain, a pledat pentru găsirea sensului vieții şi rugăciune, îndemnând tinerii să-şi păstreze sufletele vii, ferindu-se de moartea pe care o naşte păcatul: „Ne bazăm pe voi, pe generaţia tânără, care să fiţi timpul de mâine şi apărarea credinţei şi a gliei strămoşeşti, spirituală!”

La finalul slujbei, PS Iustin Sigheteanul şi-a manifestat bucuria de a fi slujit alături de un ales sobor preoțesc, care l-a inclus şi pe Pr. Prof. Stelian Tofană – îndrumătorul său de doctorat, într-o biserică pe care a văzut-o crescând de la stadiul de temelie şi care acum se află atât de aproape de finalizare, pictura fiind realizată în proporție de cca. 60%: „am avut binecuvântarea de la Dumnezeu să slujesc împreună cu îndrumătorul meu de doctorat, părintele profesor Stelian Tofană, părinţii noştri consilieri, cu ceilalţi părinţi şi cu dvs. care sunteţi atât de minunaţi. Bucuria este întregită de faptul că slujim în biserica de sus, biserică cu o arhitectură deosebită, specială, neo-bizantină, una din frumoasele biserici din municipiul nostru. Nu doar că e frumoasă prin faptul că se aştern pe pereţi chipurile sfinţilor, ci este frumoasă deoarece este împodobită de prezenţa atât de numeroasă a frăţiilor voastre”.

Tot cu ocazia mentionata, a fost lansat si cel mai recent numar al revistei "Buna Vestire" (nr. 20), care a fost pus la dispozitia celor interesati, alaturi de mapa de prezentare a: Bisericii "Buna Vestire", revistei cu acelasi nume si respectiv a Asociatiei "Martyria". Celor prezenti li s-a oferit si un mic dar de suflet - Acatistul Bunei Vestiri.